- DEFINITIE
Este o stare mentală agitată/nevrotica care determină un comportament agitat, defensiv-agresiv
- MANIFESTATRI/SIMPTOME
- Cățelul latră atunci când aude interfonul
- Cățelul latră atunci când se aude pasi sau voci pe casa scării
- Cățelul latră atunci când cineva sună la ușă
- Cățelul latră atunci când cineva intră în casă
- Cățelul latră atunci când aude pe stradă zgomote puternice
- Cățelul latră pe timpul plimbării la apropierea altor căței
- Cățelul latră pe timpul plimbării la apropierea altor persoane
- CAUZELE REACTIVITĂȚII
Un cățel devine reactiv atunci când în oamenii din familia lui nu vede, la niciunul dintre ei, capacitatea de luptator, capacitatea de gardian, capacitatea de protector. DE CE?
Pentru că noi oamenii facem ceea ce se numește ANTORPOMORFIZARE, adica PERCEPEM cățelul precum un copil de vârstă infantilă (<6ani) și atunci, în momentul în care noi afișăm zi de zi în conviețuirea cu cățelul acest tip de comportament…. în sistemul lui de valori, acest comportament se transformă și practic ne transformă pe noi în copiii lui mici cu „muci la nas” să spun așa.
De aceea cățelul intră într-o stare profundă de STRES CRONIC si în permanență simte că este datoria lui să protejeze haita de toate pericolele mediului înconjurător.
- SOLUTII
Trebuie să ții minte, cățelul NU trăiește cu tine în apartament…în mintea lui, el trăiește într un bârlog, care este situat între o pădure (ca sa poti intelege, imagineaza-ti ca suntem într o bază militară din Afganistan si tot ce ne înconjoară are potențialul de a ne omori)
In momentul în care iesi afară cu cățelul și este REACTIV, atitudinea sau procesul de a supune in mod accentuat(agresiv) cățelul la ceea ce îl stresează și ii determină acest comportament reactiv, de lătrat, de agitație, este SINUCIGASA.
CUI PE CUI NU SE SCOATE CI MAI DEGRABĂ CUI PE CUI FACE PSIHOZE
De aceea este foarte important ca odată ce ai înțeles cauzele, să lucrezi tu cu tine și să îți schimbi percepția, atitudinea… să vorbești si sa te comporti cu cățelul precum cu un adult, să ai un set de reguli clare în casă, reguli foarte simple:
- Prioritate in trafic – nu mai ocoli catelul, atunci cand te deplasezi prin apartamen/casa/curte/la plimbare. Daca sta in calea ta, continua-ti deplasarea ca un mic tanculet. Cainele este altruistul pefect…atunci cand te deplasezi cu prioritate el va trage concluzia ca esti ocupat/concentrat….si din punctul lui de vedere poti fi ocupat doar cu protectia haitei sau cu altceva a fel de important pentru haita.
- Turnul de paza – patul este cel mai inal punct din apartament si este perceput de catel precum turnul de paza al cetatii voastre. Cand pe timpul noptii dormiti impreuna in pat, el va fi intr-o stare de veghe/garda, dar mai ales va intelege ca tu esti partenerul sau de garda…ori tu vei sforaii in continuare de fiecare data cand el va auzi/mirosi un potentil pericol….si astfel isi va pierde in fiecare noapte increderea in tine si in capacitatea ta de Gardian
- Scutul – in mintea caineui tau, primul memnru care iese din barlog este cel care este scutul haitei, cu alte cuvinte, el va incasa primul glont, si tot el este cel care e responsabil de protejarea celorlalti membrii din haita. Asadar daca la plimbare, cainele iese primul pe usa, deja mesajul pe care il tramsiti este cu tu nu ai nici o responsabilitate in privinta sigurantei….Tu esti VIP-ul si el este BODYGUARD-ul.
- Portavocea – De fiecare data cand tu obervi un catel care se apropie de voi, sau auzi interfonul, sau un latrat pe casa scarii, soneria de la usa, etc., este MUSAI sa ai o reactie mai rapida decat catelul tau si sa ii spui pe un ton ferm (dar ATENTIE – nu urla, nu fii coleric) si sa ii arati ca tu esti prezent, atent, implicat in protectia haitei..Eu fac asta prin „Shhhh….NU…..EU”.
- Shhh – este atragerea atentiei (NU DISTRAGEREA)
- NU – este feedback-ul negativ pe care il transmit cainelui fata de actiunea lui de a latra, dar mai ales fata de atitudinea lui de gardian
- EU – este asumarea rolului de gardian de catre mine, omul, prin cuvantul „EU” se face diferenta pentru prin acest cuvant final…. ii demonstrez cainelui ca nu are nevoie sa descurajeze inamicul deoarece EU sunt in controlul situatiei si mai ales EU sunt dispus sa fac ORICE este nevoie pentru a proteja haita noastra.
- CE SA NU FACI NICIODATA
- Sa te opresti din plimbare cand un caine se apropie de voi si sa astepti trecerea acestuia
- Sa fortezi cainele sa stea in pozitia SEZI/CULCAT la trecerea unui caine pe langa voi
- Sa incerci DISTRAGEREA atentiei caineui tau cu diferite recompense la apropierea altui caine
- Sa fortezi cainele tau sa se apropie de alt caine in lesa
- Sa permiti accesul altor caini in zona de comfort si siguranta a cainelui tau (la 1-2 m de acesta)